Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28 °C
Hafif Yağmurlu

1-5 Yaş Aralığındaki Çocuğun Beslenmesi

14.07.2016
1.353
A+
A-

Anne sütü ile 9 ay beslenen çocuğa, bu dönemden itibaren ek gıdalar verilmeye başlanır. Bir yılın sonunda ise çocuk ev yemekleri ile beslenme alışkanlığı kazanır. Çocukların, beden ve beyin gelişimi için beslenmenin önemi büyüktür. Her türlü gıdayı yeterli derecede tüketen çocuğun, kilosu yaşına göre normal olur ve enerjisi yerindedir. 1-5 yaş arlığındaki çocukların beslenmesi, günlük […]

1-5 Yaş Aralığındaki Çocuğun Beslenmesi
Reklam

Anne sütü ile 9 ay beslenen çocuğa, bu dönemden itibaren ek gıdalar verilmeye başlanır. Bir yılın sonunda ise çocuk ev yemekleri ile beslenme alışkanlığı kazanır. Çocukların, beden ve beyin gelişimi için beslenmenin önemi büyüktür. Her türlü gıdayı yeterli derecede tüketen çocuğun, kilosu yaşına göre normal olur ve enerjisi yerindedir. 1-5 yaş arlığındaki çocukların beslenmesi, günlük 4 ana öğün şeklinde düzenlenmelidir. Bu öğünler içerisinde, mutlaka düzenli bir kahvaltı, et ve sebze yemekleri bulunur. Çocukların çok sevdiği şekerli ve yağlı besinler, mümkün olduğu kadar çocuktan uzak tutulmalıdır.

Çocukların düzenli beslenme alışkanlığı kazanması için, ilk yapılması gereken kendi kendine yemek yeme alışkanlığı kazandırılmasıdır. Dökme veya kırma ihtimaline rağmen kendi sandalyesi, çatalı, kaşığı olan ve diğer aile fertleri ile masaya oturan çocuk, hem daha zevkle yemek yer hem de kendine güveni artar.

1-5 Yaş Arası Çocukların Beslenme Şekli

  • Bol miktarda protein içeren yumurta, her gün kahvaltıda bulunmalıdır. Beraberinde peynir, süt, taze reçel gibi besinler, çocukların beden gelişimin destekler.
  • Et ve baklagillerden yapılan yemekler, çocuklara her gün dönüşümlü olarak verilmelidir.
  • Mevsim sebzelerinden her gün bir öğün yemek hazırlanmalı ve çocuğa taneleri ile birlikte yedirilmelidir.
  • Yine mevsim meyveleri, bebek ve çocukların günde bir defa tüketmesi gereken besinler arasında yer alır.
  • 1-5 yaş aralığındaki çocukların, her gün yarım litre süt tüketmesi gerekir. Gece uykusunda büyüme hormonları daha aktif çalıştığı için, yatmadan hemen önce içirilen bir bardak süt, hem daha rahat uyumasını hem çocukların daha hızlı gelişmesini sağlar.
  • Çocukların sevdiği şekerli gıdalar, 1–5 yaş aralığındaki çocuklara kesinlikle tattırılmamalıdır. Yemek öncesinde iştah kesen bu gıdalar, aynı zamanda yeni çıkan süt dişlerinde çürümeye neden olur.
  • Çay ve kola gibi zararlı içecekler, çocuklar için oldukça tehlikelidir. Bu içecekler yerine değişik meyve suları önerilir. Fakat meyve suyunu taze olarak evde sıkmak, besin değerini artırır. Hazır satılan meyve suları, bir anlamda şekerli sudan ibarettir.1-5 Yaş Aralığındaki Çocuğun Beslenmesi 1-5 Yaş Aralığındaki Çocuğun Beslenmesi-1 1-5 Yaş Aralığındaki Çocuğun Beslenmesi-2 1-5 Yaş Aralığındaki Çocuğun Beslenmesi-3 1-5 Yaş Aralığındaki Çocuğun Beslenmesi-4

Reklam
ibrern
BİR YORUM YAZIN

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.