ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Karantinada Evde Ailece Neler Yapılabilir

31.03.2020
566
A+
A-

2019 yılının sonlarında kendini göstermeye başlayan ve kısa süre içerinde tüm dünyaya yayılarak ülkeleri etkisi altında bırakan (Covid-19) Coronavirüs tüm ülkelerde büyük sorunlara yol açtı. Bulaşması çok kolay olan ve öldürücü etkisi olan bu virüsün ölüm oranı %3 olarak bilinse de bulaşma oranı yüksek olduğundan dolayı hafife alınmamalıdır. Henüz herhangi bir tedavisi bulunmayan bu virüs, bağışıklık sistemi güçlü olan bireylerde ölümcül olmaktan çıkıyor ve birçok örneğinin de görüldüğü üzere atlatılabiliyor. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde ve 65 yaş üstü yaşlılarda bu virüs öldürücü olabiliyor. Tedavisi de olmadığı için virüs oldukça tehlikeli konumda. Bu yüzden devletler insanların sokağa mecbur kalmadıkça çıkmamalarını ve evde kalmalarını söylüyor. Sürekli ellerin yıkanması gerektiği ve kirli ellerle gözler, burun ve ağıza dokunulmaması gerektiği sürekli olarak insanlara aktarılıyor.

Türkiye de her geçen gün 2 ye katlanan vaka sayısı insanlarda son günlerde paniğe sebep oldu. İlk zamanlarda hafife alınan ve alay edilen bu virüs son zamanlarda aslında ne kadar da ciddi olduğunu gösterdi. Gelişme devam ederken, sokağa çıkılması tavsiye edilmiyorken 65 yaş üstü insanlar sürekli olarak sokaklarda dolaşırken çokça görüntülendi. Gençler tedbirli davranıp evde kalırken yaşlıların bu denli düşüncesiz olması halk arasında tartışmalara da yol açtı. Sonrasında alınan bir kararla 65 yaş üstü bireylerin sokağa çıkması yasaklandı. Ancak iş sahibi olanlar bundan hariç tutuldu. Keyfi olarak 65 yaş üstü bireylerin sokağa çıkması artık yasaklandı. Bu sorun da ortadan kaldırıldığında artık halk daha bilinçli davranmaya başladı. Okulların tatil edilmesi çocukların eğitimden mahrum kalmalarına sebep oldu. Milli Eğitim Bakanlığı bu soruna çare olarak TRT EBA TV’yi ileri sürdü. 3sd ve 3hd kanal ile yayın yapmaya başlayan EBA TV, aynı zamanda internet üzerinden de dersleri ve süresi geçen derslerin tekrarlarını yayınlamaya başladılar. Geçici olarak okulların kapalı olmasının üzerine eğitimin duraklamaması sağlanmaya çalışıldı.

Veliler okul çağında olan ya da okul çağında olmayan çocuklarının evde nasıl bir yol izlemeleri gerektiği hakkında herhangi bir fikre sahip değiller. Bu yüzden de çocukların eğitimini yarıda kesmemek için veya okul çağına gelmeyen ancak dışarı çıkmayan çocukların bu durumla nasıl baş edebilecekleri hakkında yazılar yayınlandı.

 

Peki, bireysel karantina altındayken dışarı çıkmadan çocuklarla evde nasıl zaman geçirebilirler?

Bu durumda her yön düşünülmelidir. Şöyle ki çocuk sürekli evde kaldığı için psikolojik bir süreç takip edilmelidir. Bunun yanı sıra eğitim hayatının da dengesizliğe uğramaması için sürekli olarak çocuğun eğitimine de destek olunmalıdır.

Öncelikle bu durumda aile için yapılan aktivitelere çocuklar da katılmalıdır. Böylece çocuk ailedeki diğer bireylerin de bu duruma maruz kaldığını görüp kendini yalnız hissetmeyecektir.

Başlangıçta yetişkinlerin kendini hazır hissetmesi gerekmektedir. Buna aşağıdaki maddelerle devam edebiliriz.

 

Küçük dokunuşlarla evinizin havasını değiştirin.

Ev işleri için yeteri kadar zaman bulamamaktan şikayetçi olanlar için mükemmel bir fırsat. Ev temizliğine son derece dikkat edilmesi gereken bu dönemlerde temizlik asla ve asla ihmal edilmemelidir. Sürekli evde kalıp aynı yerleri görerek bunalıma girmekten kaçınmak için eşyaların yerlerini değiştirin. Televizyon ile koltukların yerlerini değiştirin ya da isterseniz halının yönünü değiştirin. Her değişiklik eve ayrı bir hava katacaktır. Hava demişken evi havalandırmayı asla ihmal etmeyin. Havadan bulaşan virüslere karşı alınabilecek en ilkel önlem havalandırmaktır. Evi havalandırmayı sakın unutmayın.

Bireysel karantinada yaşadıklarınızı fotoğraf veya videolar ile kaydedebilir, bunun için günlük tutabilirsiniz. Evde yaptığınız eğlenceli aktiviteleri ileride tekrar izleyip hatırlamak için videoya alabilirsiniz.

 

Müzik ruhun gıdasıdır.

Müziği açmaktan çekinmeyin. İster müstakil evde, ister apartman dairesinde olun. Müzik dinlemekten asla çekinmeyin. Komşuları rahatsız etmeyecek derecede sesi açıp dilediğinizce dans edebilirsiniz. Bugün en güzel günmüş gibi davranıp çocuklarınıza bunu yansıtmak onların psikolojisini de olumlu yönde etkileyecek ve onları rahatlatacaktır. Dans ederken çocuğunuzu da kendinize katın. Çocuğunuzla ve ailedeki diğer bireylerle beraber delice dans edin. Ruhunuzun nasıl da enerji ile dolacağını göreceksiniz. Ayrıca bu bağışıklık sisteminize de destek olacağı için virüslere karşı daha sağlam kalacaksınız.

 

 

 Mutfağa çocuğunuz ile birlikte girin.

Her zaman yapılanın aksine bu sefer mutfağa çocuğunuz ile birlikte girin. Yemek yaparken çocuğunuzu da yanınızda bulundurun. Size yardım edebilecek yaşta ise ondan küçük yardımlar isteyin. Eğer daha çok küçükse onu güvenli bir yere oturtup sizi izlemesini sağlayın. Görev verdiğiniz çocuk görevi başarıyla yerine getirdiğinde özgüveni yükselecek ve hayata bir adım daha ileride başlayacaktır. Hamur işi yapmaktan çekinmeyin. Bunu çocuğunuzla beraber yapın. Bırakın da mutfak dağılsın ve kirlensin. Toplayıp temizlemek için bolca vaktiniz var.

 

 

Kitap okuyun ve yazar olun.

Vakit geçirirken eğiten en güzel aktivitelerden biri olan kitap okumak bu günlerde de bizlere yardımcı oluyor. Bol bol kitap okuyun. Çocuklarınız için de onlara göre kitapları sesli olarak okuyun. Okumak yetmez. Bunu ayağa kalkıp canlandırın. Görsel hafızalarının çalışmasını sağlayın. Yeterince kitap yoksa e-kitaplardan yararlanın. Bazen de kitapların sonunu siz tamamlayın. Ortalara kadar canlandırıp okuduğunuz kitapların devamını kendiniz uydurun. Hayal gücünüzü çalıştırın. Bazen de devamını çocukların getirmesini isteyin. Onların hayal güçlerinin de çalışmasını sağlayın.

 

Tabu oynayın.

Bir arada olan insanlar için en eğlenceli aktivitelerden bir tanesi de tabu oynamak. Tabu oynayarak hem kendinizin ve daha önemlisi çocuklarınızın kelime haznesini geliştirebilirsiniz. Bundan sonra da sessiz sinema oynayarak tabunun alıştırmasını yapabilirsiniz. Sürekli farklı konular hakkında oynamaktan çekinmeyin.

 

Eğitimi sakın aksatmayın.

Bunca oyun oynayıp zaman geçirdikten sonra dersler asla ihmal edilmemelidir. Eğitim her gün düzenli olarak sağlanmalıdır. Çocuğun eğitimi bulunduğu okul çağına göre EBA TV ile sağlanabilir veya internette birçok sitenin sağlamış olduğu videolu ders içerikleri ile çocukların eğitimine devam etmesi sağlanabilir.

 

Online kurslara katılın.

Çocuklarınız dersleri izlerken kendinizi de ihmal etmeyin. Online olarak sağlanan ücretli veya ücretsiz kurslara katılarak kendinizi geliştirin ve e-sertifika alın. Evde kalmayı sürekli olarak fırsata çevirin.

 

Egzersiz yapmayı aksatmayın.

Bu kadar süre oturup eğitim ile uğraştıktan sonra bedenin artık bir hareket etme zamanı geldi demektir. Evde yapılabilecek birçok egzersizi çocuklar ile beraber yapın. Böylece çocukların da egzersiz alışkanlıkları edinmelerini sağlarsınız.

 

 Yaz sinemasını evde hazırlayın.

Aile içerisinde yorucu bir günden sonra yapılabilecek en eğlenceli şeylerden biri de sinema izlemektir. Çocuklar için animasyon filmler tercih edilirse parlak renkler ile dikkatleri daha kolay çekilebilir.

Işıkları kapatın ve telefonları sessize alıp bir kenara koyun. Gelen bildirimlere aldırış etmeden filmi dikkatle izleyin.

 

 Müzeleri ziyaret edin, konserlere gidin.

Evet, yanlış duymadınız. Müzeleri ziyaret edin ve konserlerde coşun. Evden çıkmanıza gerek yok. Artık evden çevrimiçi olarak müzeleri ziyaret edebilirsiniz.  Google Arts and Culture sayesinde dünya üzerinde 500 den fazla müzeyi çevrimiçi olarak ziyaret edebilirisiniz. Birçok konserin yayınlarını tekrardan izleyebilirsiniz.

 

 Görüntülü konuşun.

Arkadaş ve akrabalar ile yüz yüze temas sağlanamayan bu günlerde görüntülü konuşarak hasret giderebilirsiniz. Sevdiklerinizin yüzünü görmek ve onlarla sohbet etmek hem sizin hem de çocuklarınız için çok iyi bir terapi olacaktır.

 

 Günü değerlendirmeyi unutmayın.

Günün nasıl geçtiği ile ilgili kendinize bir takım sorular sorun ve bir not defterine tüm olanları kaydedin. Daha sonra okuyacağınızı düşünerek minik hatırlatmalar bırakabilirsiniz.

 

Çocuğunuzun sıkılmasına izin verin.

Bu günlerde ne bir çocuk bir sürü aktivite yapabilir ne de bir yetişkin tüm gün çocuğuyla zaman geçirebilir. Her insan bir süre sonra içinde bulunduğu durumdan sıkılacaktır. Bu çocuklar için de geçerlidir. Bırakın çocuk kendi başına sıkılsın. Kendi başına sıkılınca bir şeyler yapmaya çalışsın. Bu gerçeklikle yüzleşsin.

Uzun süre boyunca dışarıya çıkmayan, doğa ile etkileşim halinde olmayan çocukların psikolojisi herhalde bu durumdan olumsuz etkilenecektir. Biz bu etkiyi en aza indirmek için elimizden geleni yapmalıyız. Bu günleri de en kısa sürede atlatmamız dileğiyle…

 

Reklam
BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.