Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28 °C
Hafif Yağmurlu

Müziğin Çocuk Gelişimine Etkileri

21.07.2016
879
A+
A-

Son birkaç yılda hızla gelişen teknoloji, çocukların daha aktif yetişmesini, hızla sosyalleşmesini zorunlu hale getirmiştir. Hem zekâ gelişimini destekleyen hem çocuğun sosyalleşmesinde katkısı olan müzik ise çeşitli il ve ilçelerde açılan kurslar ile her çocuğa ulaştırılmaya çalışılmaktadır. Bazı çocukların görsel, bazı çocukların ise kulak becerisi gelişmiştir. Günümüzde çocuk eğitiminin önemli unsurları arasında, müzik eğitimi yer […]

Müziğin Çocuk Gelişimine Etkileri
Reklam

Son birkaç yılda hızla gelişen teknoloji, çocukların daha aktif yetişmesini, hızla sosyalleşmesini zorunlu hale getirmiştir. Hem zekâ gelişimini destekleyen hem çocuğun sosyalleşmesinde katkısı olan müzik ise çeşitli il ve ilçelerde açılan kurslar ile her çocuğa ulaştırılmaya çalışılmaktadır.

Bazı çocukların görsel, bazı çocukların ise kulak becerisi gelişmiştir. Günümüzde çocuk eğitiminin önemli unsurları arasında, müzik eğitimi yer alır. Her çocuk şarkı söylemek zorunda değildir. Fakat her çocuğun hoşlandığı bir müzik türü ve aleti mevcuttur.

Çocuğa uygun müzik türü belirlenirken, çocuğun yetenekleri göz ardı edilmemelidir. Enstrüman çalması istenen çocuğun, fikri ve zevkleri göz önüne alınmalı ve buna göre yönlendirme yapılmalıdır.

Müzik eğitiminin çocuğa kazandırdıkları şu şekilde sıralanabilir;

Ruhsal gelişimi destekler; değişik ortamlara giren ve belirli bir müzik eğitimi alan çocuğun, zevkleri erken dönemde oluşacaktır. Arkadaş edinmek, sorumluluk almak ve belirli bir çaba göstermek, okul öncesi dönemde olan çocuğun kişiliğinin oturması için faydalı olur.

Psikomotor gelişimi hızlanır; müzik aleti çalmak, küçük kas guruplarının çalışmasını sağlar. El becerisi görsel beceri hızla gelişir. Müzik aleti çalan çocuğun, koordinasyon becerisi gelişir, güç kullanmayı ve tepki vermeyi kavrar. Kulak becerisi aktif olarak çalıştığı için seslere karşı aşırı hassas olur.

Zekâ gelişimi hızlanır; müzik aleti çalan veya notaları kullanarak şarkı söyleyen çocuk, dikkatini vermeyi öğrenir, algılama, yorumlama ve uygulama gibi birçok yeteneğini aynı anda kullanır. Özellikle içe kapanık çocukların müziğe yönlendirilmesindeki amaç, iç dünyasında sorunlar yaşayan çocukların, sesini müzik ile duyurmasıdır. Çocuğun özgüvenini geliştiren ve yorum yeteneğini pekiştiren bir sanat dalı olarak müzik, temel eğitim öncesi çocuklara tavsiye edilen çalışmalar arasında yer alır.

Sosyal gelişimi hızlanır; hayatının ilk yıllarında yalnızca ailesi ile birlikte olan çocuklar, genellikle bencildir. Bu çocuklar, okul hayatının ilk yıllarında paylaşma duygusunu bilmediği için yalnız kalır.  Oysa müzik eğitimi alan çocuk, kısa süre içinde yeni dost ve arkadaşlar edinir. Gurup çalışması sayesinde, uyum sağlama becerisi kazanır, disiplinli olmayı öğrenir ve birçok arkadaş edinip kısa süre içinde sosyalleşir. Müziğin Çocuk Gelişimine Etkileri Müziğin Çocuk Gelişimine Etkileri-1 Müziğin Çocuk Gelişimine Etkileri-2 Müziğin Çocuk Gelişimine Etkileri-3

Reklam
ibrern
BİR YORUM YAZIN

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.