Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28 °C
Hafif Yağmurlu

Kızılötesi (Temassız) Ateş Ölçme Cihazı Nasıl Kullanılmalı

04.04.2020
975
A+
A-

Koronavirüs (Covid-19) salgınından dolayı başta devletimiz olmak üzere birçok noktada bazı tedbirler ve önlemler alınmaya başlandı. Her kurum/kuruluş bina girişinde güvenlik görevlileri veya sağlık çalışanları aracılığı ile her girenin vücut ateşini kızılötesi ateş ölçerler ile alnından ölçerek yüksek ateş semptomuna maruz kalıp kalmadığını denetliyor ve ondan sonra bina girişine izin veriyor. Peki bu cihazları acaba gerçekten olması gerektiği gibi teknik olarak doğru kullanıyor muyuz?

 

Reklam

Kızılötesi ölçme cihazlarının ön kısmında bir büyük mercek gözü bir de küçük kızılötesi gözü vardır. Buradan ışını göndererek 1-2 saniye içerisinde ölçümü yapabilmektedir. Ama bu cihazları kullanırken de dikkat edilmesi gereken önemli hususlar vardır, aksi halde sağlıklı değerlere ulaşılamayacaktır.

  • Cihazı mümkün oldukça aynı kişi kullanmalıdır, çok el değiştirmemelidir,
  • Cihaz 10-40 derece arasındaki sıcaklıkları sağlıklı ölçebilir, nem oranının da %85’in altında olduğu yerlerde sağlıklı çalışır.
  • Bir kişinin ateşi ölçülecekse cihaz mutlaka ‘’Body’’ konumunda, ortam sıcaklığı ölçülecekse ‘’Surface’’ modunda olmalıdır.
  • Yüksek elektronik manyetik dalga yayan cep telefonu, mikrodalga, ütü vb. cihazların yanında ölçüm yapılmamalıdır, uzak tutulmalıdır,
  • Cihaz, ölçüm yapılacak yere veya odaya konulduktan 10 dakika sonra ölçüm yapılmaya başlanmalıdır,
  • Tercihen kapalı bir mekanda ölçüm yapılmalı, açık alanda ölçüm tercih edilmemelidir. (Sağlıklı değerlere ulaşılamayabilir, değerler düşük çıkabilir)
  • Ölçülecek kişiye yaklaşık 5 cm. mesafeden sabit tutularak alnına, iki kaş arasının çok az üzerine olacak şekilde tetikleme yapılmalıdır,
  • Ölçülecek kişinin alnı kirli ve terli olmamalı, çok sıcak veya çok soğuk bir ortamdan yeni çıkmış olmamalı, kişi gerekirse bir odada 10 dakika bekletilip ölçümü yapılmalı,
  • Cihazın üzerindeki düğmelerden saklanan eski kayıtlar olduğu bilinmelidir, yön tuşları ile ölçülen son değerlere ulaşılabilir,
  • Cihaz uzun süre kullanılmayacaksa pilleri çıkarılıp öyle muhafaza edilmelidir.
    Kızıl ötesi ateş ölçer cihazını bebeklerde ve çocuklarda kullanırken aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekir.
  • Kızılötesi ışınlar kanserojen ya da radyasyon gibi zararlı bir şey değildir. Fakat göz ile temas ettiği zaman, göz bebeğinin küçülmesine ve gözdeki duyu hücrelerinin çoğunun ölmesine sebep olur. Temassız kızılötesi ateş ölçerler bu noktada dikkatli kullanılmalıdır çünkü bu büyük bir soruna yol açabilir.
  • Bir diğer riski ise, kızılötesi ışınlar bulunduğu bölgeyi ısıtır. Yani, çocuğun zaten ateşi yüksek ve bunun için endişeleniyorsunuz, kızılötesi ateş ölçeri ihmal edip bebeğin vücudunda fazladan tutarsanız hem ateşi artar hem de durduğu bölgede yanıklara sebep olabilir. Bu nedenle eğer kızılötesi temaslı ya da temassız bir ateş ölçer tercih edecekseniz kullanımına oldukça dikkat etmeniz gerekmektedir.
    Sağlıklı günler dileğiyle.

Reklam
ibrern
BİR YORUM YAZIN

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.